Sfaturi pentru un ten mixt

      Tenul mixt este foarte des intalnit. El prezinta o secretie grasa pe barbie, nas si frunte, restul portiunilor fiind uscate. Curatirea se face cu lapte demachiant, apoi se sterge pielea cu o solutie de plante (tei, nalba, musetel) sau cu o solutie tonica. Dupa demachiere se recomanda o crema de noapte. Dimineata, se aplica crema de zi, iar excesul s eva indeparta cu un servetel.

     Pentru ingrijirea zilnica, dermatologii recomanda ca prosopul sa fie schimbat la 2 zile si fata sa nu fie stearsa puternic cu prosopul, doar usor tamponata. In general, pentru ingrijirea tenului mixt este bine sa nu se foloseasca crema in exces pe zonele grase.

Sfaturi pentru un ten uscat

      Tenul uscat este fin, subtire, fragil, iritabil si se descuameaza usor. Uneori se observa si riduri fine.Distingem doua tipuri de ten uscat: ten uscat din lipsa de grasimi-ten alipic si ten uscat din lipsa de apa-ten deshidratat. Pielea deshidratata este stearsa, brazdata de riduri fine; lipsita de suplete si elasticitate.

     Curatirea pielii in cazul tenului uscat se face numai cu o crema grasa sau cu un lapte demachiant. Dupa curatire se recomanda o lotiune pentru ten uscat, de exemplu o infuzie de tei, nalba, musetel sau o lotiune tonica, nealcoolizata. In locul lotiunilor putem efectua si pulverizari cu apa minerala sau infuzii de plante. Sunt contraindicate sapunurile, apa calda si calcaroasa. Seara, dupa curatire se va aplica o crema grasa nutritiva.

Masti pentru tenul uscat din: galbenus de ou

Pentru ingrijirea tenului uscat mai trebuie sa stim ca:

  • laptisorul de matca, mierea de albine incorporate in crema sau sub forma de masti constituie, de asemenea, remedii pretioase pentru mentinerea pielii suple si proaspete;
  • este bine sa ne stergem fata in fiecare zi cu un tampon de vata imbibat in lapte;
  • plimbarea prin ploaie constituie un mijloc foarte bun de a hidrata si improspata pielea.

Sfaturi pentru un ten gras

     Tenul gras este lipicios, lipsit de suplete, unsuros in special pe frunte, nas si barbie. Acest aspect este consecinta activitatii sporite a glandelor sebacee. Pielea grasa prezinta porii dilatati, datorita cantitatii sporite de sebum, iar cu timpul, neingrijita, capata o culoare galbuie. Acest tip de piele este terenul favorizant al aparitiei punctelor negre si chiar a acneei. Tenul gras este caracteristic femeilor brunete. Pielea grasa se rideaza mai greu, dar este lipsita de suplete din cauza efortului la care sunt supuse glandele sebacee.

     Ingrijirea zilnica si in special curatirea profunda a pielii prezinta o importanta deosebita pentru tenul gras. Pentru ingrijirea zilnica se va folosi sapunul, dar limitat, de 2-3/saptamana. Daca pielea este acneica si exista riscul unei infectii este bine ca apa pe care o folosim sa fie fiarta si racita, iar in locul prosopului sa folosim servetele de hartie. Cele mai indicate sunt sapunurile naturale din plante, sau sapunurile cu borax si sulf. Pentru o curatire se poate folosi o solutie de albus de ou amestecat cu zeama de lamaie (jumatate de lamaie). Tenurile grase mai pot fi demachiate si cu asa zisa “faina cosmetica”: 70 gr. tarate de grau, 20 gr. malai, 10 gr. bicarbonat de sodiu. Lotiuni pentru tenul gras ne putem prepara si singure din cateva plante sub forma de infuzii: cimbru, patlagina, laptuca, care s efolosesc sub forma de comprese pe care le mentinem pe fata 5-10 min. Aplicarea cremei de nopate nu este indicata. Pentru prevenirea ridurilor din jurul ochilor, seara se va aplica in aceasta regiune, putina crema grasa, hranitoare.

      Pentru tenul gras se recomanda masti absorbante cu tarate, albus de ou, drojdie de bere etc. Dupa scoaterea mastilor se aplica comprese reci.

Sfaturi pentru un ten normal

     Ten caracterizat prin pori fini, piele mata, catifelata, supla, intalnit destul de rar. O astfel de piele suporta greu apa dura calcaroasa, cea mai bine tolerata fiind apa de ploaie. Daca nu avem apa de ploaie putem folosi apa fiarta si racita, apa distilata, sau apa minerala. Folosirea sapunurilor nu se recomanda, iar in cazul in care suntem obligati sa le folosim, este bine ca acestea sa fie neutre, usor acide. Totuis nu se recomanda folosirea sapunului mai mult de doua ori pe saptamana. O spalare exagerata duce la uscarea pielii.

     Curatirea se face cu o crema demachianta sau cu lapte demachiant, stergandu-se apoi fata cu o lotiune tonica, eventual din plante (ceai de tei, nalba, musetel). Dupa demachiere si aplicarea lotiunii se recomanda folosirea unei creme de noapte. Dimineata se aplica crema de zi, care va servi atat pentru protectia pielii, cat si ca suport pentru machiaj.

Ten curat si hidratat

Ingrijirea tenului     Tenul este cel mai sensibil dar si cel mai expus intemperiilor. De aceea este foarte important sa i se acorde o deosebita atentie. Pentru o ingrijire completa a tenului trebuie sa se respecte, de doua ori pe zi, trei proceduri foarte importante pentru ten cum ar fi: demachierea(chiar daca nu s-a folosit machiajul), tonifierea si hidratarea.
     Curatarea sau demachierea tenului se recomanda de doua ori pe zi. Aceasta operatiune se realizeaza cu ajutorul unei creme sau a unei lotiuni demachiante pentru a inlatura machiajul si murdaria care se depune pe parcursul unei zile in porii fetei.
 
      Trebuie sa se tina cont de tipul de ten al fiecariei persoane pentru a se alege produsele potrivite pentru acesta operatiune. Dupa curatarea tenului acesta se clateste cu apa calduta (la temperatura camerei) si se usuca prin tamponare. Se recomanda folosirea servetelelor de hartie pentru uscarea (stergerea) tenului, servetelele fiind mult mai igienice.