Celulita este o afectiune a tesutului celular subcutanat adipos. Prin interventia unor factori agresivi (cauzali), tesutul adipos isi modifica forma treptat, rezultand o celulita in faza incipienta.

Factorii cauzali pot fi :

  • regim alimentar neadecvat (exces de dulciuri, grasimi, alcool, tutun, etc.);
  • dereglari hormonale (disfunctii ovariene,  etc.);
  • dereglari sexuale, ca urmare a utilizarii contraceptivelor;
  • circulatie sanguina deficitara (capilara, venoasa, limfatica);
  • avortul;
  • constipatia cronica;
  • diabetul;
  • hipotiroidismul;
  • tulburari nervoase (bulimie etc.); 

     Este recomandabil ca, inainte de inceperea efectiva a unui tratament anticelulitic, sa fie inlaturata cauza aparitiei acesteia.

Tipuri de celulita :

  • Celulita dura – pozitionata sub piele, care are o consistenta dura, situata sub tegumente uscate si ingrosate. La palpare sesizam usoare pernite. Pielea este aspra, uscata, cu posibile leziuni externe.
  • Celulita moale – presupune celule moi care deformeaza contururile anatomice, formand pliuri sau pungi. Este dizgratioasa, balansandu-se la mers sau miscare.
  • Celulita mixta – reprezinta o combinatie intre doua sau chiar trei tipuri de celulita. Necesita tratamente indelungate.

Localizari frecvente :

  • Celulita cervicala – cocoasa

  • Brate si coapse : din cauza celulitei cefei se produce o influenta negativa in mobilitatea umerilor si a bratelor, deci o deficienta la nivelul circulatiei sanguine si limfatice, rezultand celulita pe brate pana la coate.
       Vestimentatia are si ea un rol foarte important in aparitia celulitei pe brate si coapse: sutiene cu bratele stranse, corsete, jartiere stranse duc la tendinta spre rotunjimi.

  • Celulita pe solduri, genunchi, glezne – predomina la femeile cu bazin lat, deplasat posterior. La genunchi celulita ajunge prin extensia celei de la solduri si coapse, de unde se continua pe glezne, ducand astfel la o celulita generalizata.

  • Celulita mai poate aparea si la nivelul spatelui si abdomenului. Cea abdominala este cauzata si sustinuta, in general, de tulburari digestive.

  • Celulita taliei ( „colacul de salvare” ) – apare ca urmare a consumului excesiv de alimente si alcool, a sedentarismului, fiind specifica barbatilor. Muschii abdominali se relaxeaza,  abdomenul se umfla si astfel se formeaza o centura de strat adipos in jurul taliei.

  • Celulita generalizata – rar intalnita. Poate fi ereditara, cauzata de alimentatie, de un deficit de circulatie sanguina sau poate avea o cauza nervoasa. Apare si la femeile mignone si slabute,  acaparand intreg organismul. Este cea mai grava forma de celulita si necesita tratamente indelungate.
     

Ce facem cu vergeturile?

     Pielea este alcatuita din 3 straturi suprapuse: epidermul, dermul si hipodermul.
Rolul ei este de protectie impotriva factorilor externi, de excretie (glandele sudoripare), de termoreglare (vasodilatatie – vasoconstructie periferica si secretie sudorala), de depozitare a lipidelor si de organ de simt, prin receptorii pe care ii contine.

     In hipoderm se gaseste rezerva de grasime subcutanata a organismului. Cand tesutul celular subcutanat adipos este abundent se umfla in bloc si isi pierde elasticitatea, fortand intinderea pielii si aparitia unei posibile rupturi la nivelul ei – vergetura (cicatricea).
Vergeturile sunt cauzate si de slabiri bruste in greutate sau cresteri rapide in inaltime. Vergetura este un raspuns de aparare al organismului la modificarile exagerate produse la nivelul pielii. In cazul unei slabiri rapide neurmate si de alte tratamente, pielea isi pierde elasticitatea, putand avea ca rezultat acea “piele in exces”, care da un aspect total inestetic.

     Pielea detine o “manta acida” care o protejeaza de microbi. Este recomandata folosirea sapunurilor sau detergentilor cu PH neutru. Dupa varsta de 45 de ani, incepe involutia pielii. Toate functiile pielii trebuie sa fie mentinute pe cat posibil intr-o buna stare,  pentru ca orice agresiune adusa acesteia o pune in pericolul pierderii sanatatii.

     Astfel, vitaminele A si E sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii si tineretii pielii. Nu se iau medicamente decat la recomandarea medicului.

     Evitarea aparitiei vergeturilor se face cu ajutorul unei diete bogate in vitamine si in uleiuri vegetale, hidratare corespunzatoare, precum si tratamente care actioneaza pentru imbunatatirea  functiilor ei (masajul, ultrasunetele, electrostimularea etc.). De asemenea, cremele antivergeturi profesionale sunt foarte importante, vergeturile in faza primara putand  fi astfel combatute usor, iar celor in stadiu avansat facandu-le posibila o imbunatatire a aspectului.